Zwemmer syndroom bij jonge honden en katten

Wat is zwemmer syndroom?

Zwemmer syndroom is een ontwikkelingstoornis die bij puppies en kittens voorkomt. Als het dier tussen twee weken en drie weken oud is dan kan je het voor het eerst zien. Natuurlijk kan het ook pas duidelijk worden eens de hond of kat iets ouder wordt. Het jonge dier gaat op het moment dat hij gaat lopen niet de benen onder zich houden maar aan de zijkant van het lichaam bewegen. Omdat dit een beetje op zwemmen lijkt wordt dit zwemmer syndroom genoemd.

Wat is de oorzaak van zwemmer syndroom?

De oorzaak van het zwemmer syndroom is nog steeds niet volledig begrepen in de wetenschappelijke literatuur. Het lijkt een sterke genetische component te hebben, met meerdere dieren in een nest met vaak gespreide ledematen. Kittens en pups kunnen ook beïnvloedt worden door een onevenwichtige voeding van de moeder. Soms is het ook aanwezig wanneer het jonge dier te snel zwaarder wordt. Dit kan leiden tot musculoskeletale problemen en gebrekkige ligamenten voor haar jongen. De pezen rond de heupen kunnen vrij los zitten, waardoor de heupen te flexibel zijn en naar buiten buigen.

Wat is de prognose met fysiotherapie?

Wanneer het dier niet behandeld wordt kan deze aandoening ook complicaties veroorzaken aan de ribben en aan de longen. Dit komt omdat hier meer druk op komt dan wanneer de hond ook zou staan. Het is daarom belangrijk om zo snel mogelijk ook te behandelen. Wanneer er vroegtijdig medische hulp ingeschakelt wordt, dan is de prognose gunstig. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar het effect van fysiotherapeutische behandelingen in combinatie met zelf thuis oefeningen uit te voeren waarbij de jonge dieren na zes weken goed terug op hun benen stonden. Tijdens het revalidatietraject helpt de fysiotherapeut onder andere om de spieren terug sterker te maken en de gewrichten in de juiste richting te helpen.

Tips voor thuis

  • Let op dat de vloer niet te glad is waardoor je pup of kitten niet makkelijk kan staan. Leg anders op sommige delen van de ruimte waar het jonge dier vaak is een antislip mat.
  • Je pup of kitten ligt vaak het liefst met de benen wijd gespreid, maar voor het herstel is dit niet zo gunstig. Wanneer je dit ziet kan je het dier draaien zodat die op de zijkant ligt en niet plat op de buik.
  • Voeding is ook belangrijk voor een jong dier. Kijk of het de goede hoeveelheid is en of die alle belangrijke voedingstoffen bevat. Als de pup of hond te zwaar is heeft dit ook een negatief effect op het herstel.
  • Door de pootjes van je puppy te kietelen of aan te raken, stimuleer je de zenuwen en creëer je een “hinderlijk” gevoel waardoor ze gaan schoppen. Schoppen helpt om de benen te strekken en spieren op te bouwen, beide uiterst belangrijke aspecten voor een jong dier met zwemmer syndroom.

Foto van: https://barkpost.com/good/swimmers-syndrome-puppy/

Overig nieuws

Spiergeheugen en paardrijden

Muscle memory of spiergeheugen is een term die omschrijft hoe het zenuwstelsel en brein samenwerken om sterke bewegingspatronen te maken voor specifieke bewegingen. Dat betekent dat wanneer een

Lees verder