WERKWIJZE

Fysiotherapie is een beschermd beroep, iemand mag zich alleen fysiotherapeut noemen wanneer deze de 4-jarige HBO-opleiding succesvol heeft afgerond en is geregistreerd in het BIG-register. Daarna volgt de twee en halfjarige post-HBO opleiding Fysiotherapie bij dieren, dat ook een beschermd beroep is. Op deze manier wordt de kwaliteit van de zorg gewaarborgd.

Door het formulier op de website in te vullen of te bellen kan er een afspraak gemaakt worden. Je kan altijd vrijblijvend bellen om vragen te stellen en te kijken of je dier door fysiotherapie geholpen zou kunnen worden. Ik behandel honden vanuit een behandelkamer in Kouwenberg 13,  5735GM Aarle-Rixtel of bij DAC Zuid-Oost locatie Stiphout, maar op aanvraag kan ik ook voor honden aan huis komen. Paarden behandel ik op hun eigen locatie zodat je paard geen stress of moeite ervaart met reizen.

Verwijzingen

Een dierfysiotherapeut werkt op verwijzing van de dierenarts. Maar ook zonder verwijzing kan je een afspraak maken. Wij nemen dan alsnog even contact op met de behandelend dierenarts of specialist voor overleg. Samen zorgen wij voor een zo optimaal mogelijk behandeltraject. Voor een preventief onderzoek en (puppy of kitten) check-up is geen verwijzing nodig.

Eerste behandeling en onderzoek

Voor het onderzoek is het wenselijk dat het dier niet net gelopen heeft en droog en schoon is. Het eerste onderzoek duurt bij paarden ongeveer een uur of anderhalf en de daaropvolgende afspraken ongeveer 45 minuten. Bij honden is het eerste onderzoek ongeveer 45 minuten tot een uur en de daaropvolgende behandelingen een half uur. 

Als dierfysiotherapeut doe je tijdens het eerste consult een uitgebreid fysiotherapeutisch onderzoek volgens een vast protocol. Tijdens het onderzoek worden de volgende stappen doorlopen:

  1. Intakegesprek.
  2. Algemene inspectie om te beoordelen hoe de rusthouding is, het gewicht verdeeld is en de spieren ontwikkeld zijn.
  3. Palpatie om te voelen naar warmte, huidklevingen en/of veranderde tonus in de spieren.
  4. Kijken hoe er bewogen wordt, eerst in een rechte lijn en later ook op een grote cirkel.
  5. Herhaling van de palpatie om te kijken of er na de beweging veranderingen zijn.
  6. Functie onderzoek.
  7. Specifieke palpatie om te onderscheiden welke structuren of spieren gevoelig zijn.
  8. Extra specifieke/neurologische testen.

Door de voorgaande stappen te doorlopen, is er een duidelijker beeld wat het probleem is en kan een maatwerk behandelingsplan worden opgesteld. Dit wordt samen besproken en doelen worden opgesteld. Hiermee wordt natuurlijk rekening gehouden met de dagelijkse functionering.

Mogelijke behandelmethodes

Uitleg en advies

Behandelplan toelichten en adviseren over de opbouw van de behandeling.

Oefentherapie

Training afhankelijk van de klacht voor o.a. coördinatie, stabiliteit, conditie en mobiliteit.

Massagetherapie

Massagetherapie is een evidence-based therapie die effectief is voor: verlichting van pijn, verbetering van spierspanning, flexibiliteit, doorbloeding en stofwisseling, wat de genezing versnelt. Daarnaast voorkoming en verhelping verklevingen in het bindweefsel, verbetering van het bewustzijn over de ledematen en ontspanning.

Manuele technieken

o.a. mobilisatie en rekken
Door middel van passief of geleid actief de gewrichten of wervelkolom te mobiliseren en spieren op lengte te brengen kan je een positief effect op de klacht toebrengen.

Fysiotechniek

o.a. TENS en Flexchair
TENS is een afkorting voor Transcutane Electro Neuro Stimulatie. Hierbij worden elektrische stroompjes door de huid gegeven die de zenuwen kunnen beïnvloeden of stimuleren om zo pijn te verminderen.

Voor meer informatie over de Flexchair
Klik hier

Medical taping

Medical taping is een elastische tape die de spieren ondersteunt zonder de beweging te beperken. Het kan slappe spieren op spanning brengen en ook gespannen spieren weer rust geven.